De Emergency First Response-cursus (EFR) is vereist voor het behalen van het Rescue Diver-brevet en wordt gegeven volgens de standaards van ILCOR en ERC. Deze standaards worden ook door alle andere (erkende) aanbieders van dergelijke cursussen gevolgd.
Wist je dat deze (praktijkgerichte) opleiding in reanimatie en eerste hulpverlening evenzeer beschikbaar is voor niet-duikers als voor duikers? Je kan deze bij ons dus volgen los van enige duikopleiding of engagement daartoe.
Meer info: klik hier.
Voor de prijs: klik hier.
Hier vind je een heel interessant artikel daarover in het online magazine Duiken.
Welke schimmels en bacteriën gedijen in gehuurde duikuitrusting? En hoe gevaarlijk is die cocktail van ziektekiemen? Onder meer gelinkt aan het toenemend aantal HIV- en andere infecties wereldwijd, werd het onderdeel 'buddy breathen' al geruime tijd terug uit duikopleidingen geschrapt. Het bestaat hooguit nog als optionele (aan te leren) vaardigheid. Maar is er inderdaad een (groot) risico op besmetting bij gedeeld (en inzonderheid gehuurd) materiaal?
Feit is dat (ziekte)kiemen ook in duikuitrusting (reddingsvesten en ademautomaten) hoogtij vieren. Luchtslangen zijn immers vochtig en meestal ook warm; waarin schimmels en bacteriën zich uiteraard goed thuis voelen. Het water (zelfs proper water) zit er vol van...en het menselijk lichaam zelf ook (we hebben zelfs meer bacteriën dan cellen). We gebruiken ze bij de spijsvertering, want ze breken de voedselbestanddelen af zodat ons lichaam ze kan gebruiken. Mond- en andere lichaamsbacteriën voorkomen infecties van uitwendige schimmels. Zonder bacteriën is leven ondenkbaar, juist ja...
In feite zijn slechts een aantal schimmels en bacteriën mensvijandig (en ziekteverwekkend). Daartegen zetten we ons immuunsysteem is. Als dat niet effectief of optimaal functioneert, worden we ziek (uiteraard verschillend van mens tot mens). Vandaar ook dat het (algemeen genomen) hygiënisch wenselijk is alles wat in contact komt met de huid en vooral lichaamsopeningen en -vloeistoffen zo weinig mogelijk te delen, minstens eerst (grondig) te reinigen.
Zo ook voor gedeelde duikuitrusting, en zeker bij verhuring. Duikmateriaal dient trouwens na elke duik (grondig) gespoeld te worden (liefst met proper water), en onderhouden volgens de richtlijnen van de fabrikant. Als je gehuurd (of gedeeld) materiaal gebruikt en je hebt twijfels bij de reinheid ervan, spoel (of zo mogelijk desinfecteer) het dan zeker zelf voor gebruik, of gebruik het (liever) niet.
Iets anders zijn de virussen. Deze hebben geen eigen stofwisseling en hebben dus (levende) 'gastheercellen' nodig om te overleven en zich voort te planten. Daarbuiten sterven ze vrijwel onmiddellijk af, wat het risico op overdracht via duikmateriaal (dat soms dagen of zelfs weken niet aangeraakt wordt) aanzienlijk verkleint.
Om af te ronden: een normaal, gezond mens zal niet gauw besmet raken door gebruik van gedeeld (of gehuurd) materiaal (zelfs bij speekseloverdracht). Andere lichaamssappen zijn gevaarlijker, en gelieerd aan duiken, kijken we hierbij uiteraard alleen naar (mogelijk) contact met bloed (bij verwonding en eerstehulpverlening).
Des te meer bevelen we hier onze EFR-cursus aan (cfr. supra) !
Uit: Duiken (magazine en website).
Wanneer iemand een hartstilstand heeft, is de kans om het slachtoffer te redden door het gebruik van een automatische externe defibrillator of AED aanzienlijk groter. De belangrijkste overweging is uiteraard altijd of er één beschikbaar of in de buurt is. Als je hem zelf moet gaan halen, mag de tijd die je daarvoor nodig hebt (en de CPR dus onderbreekt) best niet langer zijn dan 1 minuut.
In een standaardkoffer zitten naast het apparaat zelf - dat op batterijen werkt en dus onmiddellijk aangezet kan worden - gewoonlijk nog:
Kennis van zaken is uiteraard altijd meegenomen (cfr. onze EFR-cursus), maar als je het apparaat aangezet hebt en de borstplakkers aangebracht hebt, zal een (mechanische of computer)stem je doorgaans verder vertellen wat er moet gebeuren. Bedoeling is dat het apparaat één of meerdere (elektrische) schokken toedient in de hoop het hart weer op gang te krijgen. Terwijl het apparaat dat doet, mag niemand de patiënt aanraken (daar zorg jij intussen voor).
Verder is het belangrijk dat de patiënt op vaste en stabiele ondergrond ligt (bvb. geen varende zodiac die intussen aan hoge snelheid door de golven klieft) en dat je de reanimatie doorzet totdat de AED iets anders aangeeft of professionele hulp (ziekenwagen) ter plaatse is.
Meer info vind je hier. In België is ook een wet en een KB op het gebruik van de AED.
Uit: Duiken (magazine en website).
Wat daar allemaal in zou moeten, heeft ongetwijfeld al veel inkt (naar zee...) doen vloeien. De perfecte reisapotheek bestaat niet. Een duikweekend aan de Oosterschelde bvb. vereist uiteraard niet wat je allemaal best bij hebt voor een (weken)lang verblijf in de tropen. Als je naar een exotische bestemming gaat, is een voorafgaand bezoek aan de huisarts - los van de gewenste vaccinaties uiteraard - trouwens aanbevolen. En neem zeker een voldoende voorraad mee van medicamenten die je echt nodig hebt en ter plaatse (vermoedelijk) niet of nauwelijks kan verkrijgen.
Medicamenten kunnen in het buitenland soms goedkoper zijn dan bij ons en even effectief (of zelfs effectiever...) voor een specifiek plaatselijk veel voorkomend probleem (bvb. steken of beten van insecten of onderwaterleven). Niettemin moet je - zeker in minder ontwikkelde landen - altijd beducht zijn voor preparaten van slechte(re) kwaliteit tot rommel die gewoon niet werkt (fake) of zelfs ronduit gevraalijk is. Best bevoorraad je je enkel in de (duidelijk of kennelijk) betere (of 'officiële') apotheekzaken, ook al betaal je daar (vaak) meer.
Dit moet minimaal in je reisapotheek:
Uit: Duiken (magazine en website).
Aanbevolen website: uw reisapotheek.
Dit artikel is ook aanbevolen: Op duikreis? Dit moet mee in bagage!.